• +31 6 41 79 27 57‬
 • info@jcvandermeer.nl

Individuele rouw- en verliesbegeleiding voor jongeren

Wanneer er iemand in je directe omgeving overlijdt, maar ook bij scheidingen of bijvoorbeeld het verlies van een vriend(in) is er sprake van rouw. Je bent iemand waar je heel veel van houdt (onverwachts) kwijt. Dit kan enorm veel gevoelens van eenzaamheid, frustratie, boosheid en verdriet oproepen. Dat is heel normaal. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je leert hoe je omgaat met die gevoelens, zodat je er niet in blijft hangen of helemaal vastloopt.

Jongeren die niet leren omgaan met gevoelens van verlies, kunnen later last krijgen van: 

 • Een emotieloos, vlak bestaan, waar ook geen hoogtepunten meer in zijn
 • Moeite om relaties aan te gaan uit angst om weer iemand te verliezen
 • Extreem please-gedrag, waarbij ze heel graag alles goed willen doen
 • Vluchtgedrag – drank, drugs, foute vrienden, agressie

Door samen het rouwproces te doorlopen krijgen jongeren weer vertrouwen in zichzelf en in anderen. Ze leren dat verdriet er gewoon mag zijn en dat niet iedereen weg of dood gaat. Ze ontdekken dat het prima is om de tijd te nemen voor jezelf wanneer het even tegenzit. Ze krijgen handvatten om door de wirwar van emoties heen te komen, gebaseerd op theoretische kennis en persoonlijke ervaring. Ze ervaren weer echte verbinding, van mens tot mens, en leren hoe ze dit in de toekomst zonder angst zelf teweeg kunnen brengen. 

Ben jij of ken jij een jongere die wel wat hulp kan gebruiken bij het verwerken van een verlies? Neem dan contact op.

Begeleiding op scholen / instellingen / sportteams

Het komt regelmatig voor dat je als klas of team te maken krijgt met de dood. Of er nu een dierbare van een klas- of teamgenootje overlijdt, of dat er iemand in jouw directe omgeving overlijdt: het is fijn om er op zulke momenten ook als groep voor elkaar te zijn. Hoe geef je het verlies samen een plekje? En mag je wel verdrietig zijn wanneer bijvoorbeeld een ouder van je klasgenootje overlijdt? Hoe ben je er eigenlijk voor iemand die rouwt? 

Ook in dit soort situaties kan rouw- en verliesbegeleiding helpen om jongeren te leren omgaan met hun emoties. Ze ontdekken dat verdriet er gewoon mag zijn, ongeacht de relatie die je hebt met degene die er niet meer is. Ook leren ze hoe ze er als klas, groep of team kunnen zijn voor iemand die het zwaar heeft.

Ben je benieuwd of deze bijeenkomsten iets voor je zijn of wil je je aanmelden? Neem dan vrijblijvend contact op.

Workshops, trainingen,en lezingen voor professionals

Hoe herken je het in je klas, wat is je rol als docent, hoe ga je om met een leerling die rouwt? Tijdens mijn eigen lerarenopleiding en daarna in het werkveld werd er nauwelijks over gepraat. Op alle scholen waar ik heb gewerkt miste de kennis en kunde om leerlingen te begeleiden tijdens en na hun verlies. Dat vind ik echt zonde!

Daarom heb ik trainingen en workshops voor docenten en scholen ontwikkeld. Hierin deel ik mijn kennis en ervaring als rouw- en verliesbegeleider, van docent tot docent. Ik geef tips, technieken en handvatten die je kunt inzetten wanneer er in jouw klas of school een jongere te maken krijgt met verlies. Je leert: 

 • de signalen van verlies en rouw herkennen
 • verbinding te maken op een luchtige, niet-verwijtende manier
 • hoe je een betrouwbare hulpbron kunt zijn voor een rouwende leerling
 • de leerling begeleiden tijdens en na de periode van rouw

Na de workshop of training weet je weer waarom je docent bent geworden: om een stukje mee te lopen in de ontwikkeling van jonge mensen. Het is hard nodig dat we ook over onderwerpen als verlies en dood durven praten. Dat is niet makkelijk, maar biedt wel veel ingangen om er echt voor je leerling te kunnen zijn; niet alleen als docent, maar als mens. Dat is volgens mij een van de mooiste (en belangrijkste) dingen die er is! 

Ik geef de trainingen, lezingen en workshops op scholen of in mijn eigen trainingsruimte. Eventueel kan ik de workshops, lezingen en trainingen over rouw- en verliesbegeleiding volledig aanpassen aan een specifieke hulpvraag. Neem contact met me op voor de mogelijkheden, data en prijzen. 

Maatjesgroepen

Weten dat je niet alleen bent, je gevoelens kunnen delen met mensen die ze herkennen, samen praten over wat je meemaakt… Dit is zeker voor jongeren enorm belangrijk. In een omgeving van lotgenoten is het veilig, vertrouwd en voor sommigen een stuk makkelijker om te leren omgaan met hun verdriet. Je staat er immers niet alleen voor. 

Er zijn twee soorten maatjesgroepen waarvoor je je kunt aanmelden: 

 • Groepen voor jongeren met (bijna) gescheiden ouders
 • Groepen voor jongeren van wie een dierbare is overleden

Gedurende 8 bijeenkomsten worden, onder mijn begeleiding, moeilijke onderwerpen bespreekbaar gemaakt. Ook doen we verschillende oefeningen die helpen bij het verwerken van het verlies. De lotgenotengroepen zijn klein (maximaal 5 jongeren), waardoor er veel individuele aandacht is. Na deze bijeenkomsten heb je niet alleen de handvatten om beter om te gaan met je emoties, maar ook een groep maatjes die weten wat je hebt doorgemaakt en er voor je zijn.

Ben je benieuwd of deze bijeenkomsten iets voor je zijn of wil je je aanmelden? Neem dan contact op.

© 2018 All rights Reserved. Design by Elivado